Πάρος: Στη «φωτιά» ρίχτηκε η Νάουσα των «μπουρλοτιέρηδων»! – Αναβίωση του εθίμου ανήμερα το Πάσχα (Βίντεο)

06 Μαϊος 2024 01:58

Την Κυριακή του Πάσχα, στη Δεύτερη Ανάσταση, κατά τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Νάουσα, αναβίωσε για μια ακόμα χρονιά το φαντασμαγορικό έθιμο των «μπουρλοτιέρηδων»!

Όταν η λιτανευτική πομπή έφτασε μετά τα σοκάκια και το λιμανάκι στην κεντρική πλατεία του οικισμού, μια πύρινη καταιγίδα από βαρελότα τη διέκοψε! Όταν ξεκίνησε και πάλι, τα βαρελότα ξανάρχισαν να πέφτουν βροχή και ένα κόκκινο πέπλο καπνού σκέπασε την πλατεία. Η λιτάνευση σταμάτησε ξανά, ξεκίνησε μετά την κατασίγαση των βαρελότων και πάλι, διακόπηκε, ξανάρχισε, και αυτό έγινε αρκετές φορές μέχρι που οι σύγχρονοι «μπουρλοτιέρηδες» της επέτρεψαν να ολοκληρωθεί!

Το θεαματικό Πασχαλινό έθιμο της Νάουσας που εντυπωσιάζει ντόπιους και επισκέπτες, έλκει την καταγωγή του από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, τότε που οι Έλληνες καραβοκύρηδες πυρπολούσαν εχθρικά πλοία.

Διασώθηκε από τη λαϊκή παράδοση του τόπου, και κάθε Πάσχα στη Δεύτερη Ανάσταση, ζωντανεύει με φαντασμαγορία συναρπάζοντας τον κόσμο

{https://youtu.be/q_lXAtyosnw}

naoussa boulroto 100

naoussa boulroto 101

naoussa boulroto 102

naoussa boulroto 103

naoussa boulroto 105

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos