Λέιζερ: Γιατί το αγαπημένο παιχνίδι της γάτας είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία της

02 Αυγούστου 2023 13:31

Οι γάτες ως φυσικοί θηρευτές έχουν πολύ έντονο το ένστικτο του κυνηγιού. Εύκολα καταλαβαίνει λοιπόν κανείς γιατί τους αρέσει να τρέχουν πίσω από τα πάντα, από έναν κόκκο άμμου μέχρι τη φουντωτή ουρά τους.

Ένα από τα αγαπημένα τους χόμπι είναι το κυνήγι του λέιζερ, το οποίο απολαμβάνουν ιδιαίτερα, τόσο αυτές όσο και ο κηδεμόνας τους.

Πολλοί γατογονείς αρέσκονται να απασχολούν τη δραστήρια γατούλα τους χρησιμοποιώντας παιχνίδι λέιζερ καθώς τους προσφέρει χρόνο μαζί της ώστε να δεθούν ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα θέμα. Το λέιζερ δεν είναι μια και τόσο ακίνδυνη απασχόληση.

Γιατί όμως οι γάτες αγαπάνε το λέιζερ;

Οι γάτες έχουν μια έμφυτη ροπή προς το κυνήγι. Βλέποντας το κόκκινο ή πράσινο φωτάκι να κινείται, βγαίνει αυτό το ένστικτο στην επιφάνεια. Τα λέιζερ μοιάζουν με ζωντανό θήραμα καθώς σκαρφαλώνουν στους τοίχους και στα έπιπλα με ταχύτητα. Η γάτα σας θα προσπαθήσει με κόπο να το πιάσει αλλά δεν θα το καταφέρει ποτέ, οδηγώντας το άλλοτε παιχνίδι για διασκέδαση να είναι τίποτα άλλο παρά μια μεγάλη απογοήτευση.

Πώς τα λέιζερ μπορούν να γίνουν επιβλαβή για τις γάτες;

Μπορεί να νομίζετε ότι η επικινδυνότητα του λέιζερ σχετίζεται με το ίδιο το λέιζερ. Όμως αν δεν κατευθύνετε την ακτίνα του λέιζερ απευθείας στα μάτια της γάτας σας, δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο πραγματικός λόγος που το παιχνίδι με το λέιζερ είναι επικίνδυνο είναι το αίσθημα απογοήτευσης που αφήνει στη γάτα σας γιατί ποτέ δεν καταφέρνει να το πιάσει.

Από τη στιγμή που θα δει μια ακτίνα φωτός να κινείται, τίποτα δεν είναι σημαντικότερο για εκείνη από το να την πιάσει. Η ακατάπαυστη κίνηση της ακτίνας λέιζερ ενεργοποιεί τη θηρευτική ορμή της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει κάτι άλλο παρά να την κυνηγήσει.

Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάτι να πιάσει καθώς πρόκειται απλά για μια άπιαστη δέσμη φωτός. Έτσι δημιουργείται ένα αίσθημα αναστάτωσης και σύγχυσης στο γατάκι σας που κυνηγάει μια δελεαστική, γρήγορα κινούμενη κουκκίδα. Η γάτα σας θα μένει πάντα ανικανοποίητη, πολλές φορές εκνευρισμένη, και καθώς δεν υπάρχει κάτι για να πιάσει στο τέλος, μπορεί να επιτεθεί είτε σε εσάς είτε σε όποιον βρεθεί μπροστά της, για να ικανοποιήσει το ένστικτο του θηρευτή που τη διακατέχει.

Τι παιχνίδια μπορείτε να χρησιμοποιήστε αντί του λέιζερ;

 Μπορείτε να βρείτε άλλα διασκεδαστικά παιχνίδια να παίξετε με τη γατούλα σας.
Ένα παιχνίδι, για παράδειγμα, που απολαμβάνει είναι το ραβδί με ένα φτερό να κρέμεται στην άκρη. Μπορείτε να κινείτε το ραβδί για ώρα και εκείνες θα τρέχουν να το πιάσουν. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κάτι να πιάσει!

Μπορείτε να βρείτε στο αγαπημένο σας pet shop κουρδιστά παιχνίδια όπως ένα κουρδιστό ποντίκι. Έτσι λοιπόν κουρδίζετε το ποντίκι και αφήνετε τη γάτα σας να το κυνηγήσει σαν γνήσιος θηρευτής που είναι.

Το κρυφτό είναι επίσης μια έξυπνη ιδέα για να διασκεδάσετε μαζί της. Κρυφτείτε μέσα στο σπίτι και προκαλέστε τη να σας βρει δελεάζοντάς τη με μια νόστιμη λιχουδιά.

Αν παρόλα αυτά εξακολουθείτε να θέλετε να παίζετε με λέιζερ, μπορείτε να το κάνετε περιστασιακά. Προσγειώστε την ακτίνα του λέιζερ πάνω σε μια λιχουδιά και θα δείτε τη γάτα σας να εκπλήσσεται ευχάριστα αφού θα καταφέρει επιτέλους να πιάσει το πολυπόθητο θήραμα!

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos