Αντλίες θερμότητας: Μια φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση για την ενεργειακή απόδοση στο σπίτι

29 Ιουνίου 2023 15:13

Σε όλη την Ευρώπη η εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης και ψύξης είναι στις πρώτες επιλογές των ιδιοκτητών.

Οι αντλίες θερμότητας https://www.caloria.eu/category/proionta/antlies-thermotitas/είναι μια από αυτές τις επιλογές, ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες που το κλίμα επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία τους, μίας και σε πολύ κρύα κλήματα η απόδοση τους δεν είναι και τόσο ικανοποιητική. Οι αντλίες θερμότητας δεν συμβάλλουν μόνο στη μείωση της εξάρτησης από παραδοσιακές, μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά μπορούν επίσης να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος. Η λειτουργεία τους έχει να κάνει με την μεταφορά θερμού η κρύου αέρα από το υπέδαφος η από τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. Με αυτόν τον τρόπο καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια για να πράξουν την θέρμανση και την ψύξη που χρειάζεται ένα σπίτι η μια επιχείρηση, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα που έχουμε σπίτι μας μέχρι σήμερα.

Όπως ένα ψυγείο έτσι και η αντλία θερμότητας μεταφέρει τον αέρα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Τους ψυχρούς μήνες του χειμώνα, εξισορροπεί την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού εισάγοντας θερμότητα από το περιβάλλον ή το υπέδαφος. Του καλοκαιρινούς μήνες δουλεύει αντίστροφα εξάγοντα τον εσωτερικό θερμό αέρα του σπιτιού προς τα έξω. Αυτή η διαδικασία «μετακίνησης» του αέρα, κάνειτις αντλίες θερμότητας πιο ενεργειακά αποδοτικές.

Η απόδοση μιας αντλίας θερμότητας μετριέται με τον συντελεστή απόδοσης (COP), ο οποίος αντιπροσωπεύει την ποσότητα θερμότητας που παράγεται για κάθε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται. Οι περισσότερες σύγχρονες αντλίες θερμότητας έχουν COP μεταξύ 3 και 5, που σημαίνει ότι παράγουν 3 έως 5 φορές περισσότερη θερμική ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν.

Τις αντλίες θερμότητας τις χωρίζουμε σε δυο κατηγορίες αυτές του αέρα και αυτές του υπεδάφους ή νερού: τις αντλίες θερμότητας αέρα και τις εδάφους. Οι αντλίες θερμότητας αέρα (ASHPs) εισάγουν θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα, ακόμη και όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή έως -15°C. Η εγκατάσταση τους είναι ευκολότερη και φθηνότερη από τις αντλίες θερμότητας εδάφους, γεγονός που τις καθιστά μια δημοφιλή επιλογή για τα σπίτια.

Από την άλλη πλευρά, οι αντλίες θερμότητας εδάφους (GSHPs), γνωστές και ως γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, αξιοποιούν τη γεωθερμική ενέργεια εξάγοντας θερμότητα από το έδαφος ή το νερό. Ενώ οι GSHP είναι πιο ακριβές στην εγκατάσταση, είναι πιο αποτελεσματικές από τις ASHP επειδή η θερμοκρασία του εδάφους είναι πιο σταθερή από τη θερμοκρασία του αέρα.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αντλιών θερμότητας είναι χαμηλότερες από τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης εάν τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ,ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο ένα νοικοκυριό η μία επιχείρηση μπορεί να έχει μια πραγματικά βιώσιμη λύση θέρμανσης και ψύξης.

Παρά το υψηλό αρχικό κόστος, η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση στους λογαριασμούς, μπορεί να αποσβέσει με την πάροδο του χρόνου το αρχικό κόστος εγκατάστασης. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα μιας αντλίας θερμότητας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη μόνωση του κτιρίου. Γι’ αυτό τον λόγο, πριν την εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας είναι απαραίτητο να γίνουν οι ανάλογες επιδιορθώσεις στην μόνωση του σπιτιού. Επιπλέον, η εγκατάσταση και η συντήρηση των αντλιών θερμότητας θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες. Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί η λανθασμένη εγκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη απόδοση της αντλίας θερμότητας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos